Italialainen tutkimus

Italialainen tutkimus osoittaa, että BioMin F toimii hampaiden yliherkkyyttä vastaan

Italiassa tehty kliininen tutkimus vahvistaa, että hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä BioMin F- hammastahnalla vähentää hampaiden vihlontaa tehokkaammin kuin muut tavanomaiset “hampaiden yliherkkyyteen” kehitetyt hammastahnat.

Italiassa potilaille tehty tutkimus osoitti hampaiden yliherkkyyden paranemista ja tyytyväisyysaste BioMin F- hammastahnan käytöstä osoittautui korkeaksi vain kahden viikon käytön jälkeen.

Hammaslääkärit Stefano Daniele ja Andrea Alessandri antoivat 29:lle hampaiden vihlonnasta kärsivälle potilaalleen BioMin F- hammastahnaa ja pyysivät heitä harjaamaan hampaat sillä kahdesti päivässä. Makua, vaahtoavaa vaikutusta ja rakennetta koskevien kysymysten lisäksi heitä pyydettiin ilmoittamaan kaikista hampaiden yliherkkyyteen liittyvistä muutoksista. Yli puolet (15 potilasta) ilmoitti vihlonnan vähentymisestä, kun taas 8 sanoi, että vaiva oli parantunut täysin.  Kuusi henkeä ilmoitti, että vihlonnan määrä oli pysynyt samana eikä kukaan kokenut, että vihlonnan tuntemukset olisivat pahemmat kuin aikaisemmin. Yhteensä 19 potilasta (73%) sanoi, että BioMin F oli tehokkaampi kuin muut hampaiden yliherkkyyteen kehitetyt hammastahnat, joita he olivat käyttäneet aikaisemmin. 

Eräs potilas teki tutkijoihin erityisen vaikutuksen, sillä hänen vaikeat yliherkkyys oireensa alkoivat helpottua jo muutaman päivän jälkeen, huolimatta siitä, että hän sairastui kokeen aikana. Potilas pelkäsi, että hänen oksennus- ja refluksioireensa palauttaisivat hampaiden yliherkkyyden, mutta hyödyt Biomin F- hammastahnan käytöstä olivat edelleen ilmeiset. Tämä osoitti, että haponkestävä fluoroapatiittikerros oli muodostunut biomimeettisesti uudelleen mineralisoimaan hammasta.

Kuva 1:  Hampaiden kaulaosien pienten alueiden hammaskiilteen menetys paljastaa hammasluun, aiheuttaen hampaiden yliherkkyyttä (vihlontaa) reaktiona ilmavirran ja kylmän tuottamaan ärsytykseen.

Kuva 2 : Hampaan kaulaosan laajojen hammaskiilteen alueiden menetys voimakkaan abraasion ja eroosion seurauksena aiheuttaa voimakasta hampaiden vihlontaa ja kipua.

Harjauksen jälkeen BioMin F- hammastahnan pienet hiukkaset liukenevat hitaasti useiden tuntien ajan vapauttaen kalsium-, fluori- ja fosfaatti-ioneja muodostaen fluoropatiittikerroksen ainutlaatuisella biomimeettisellä toiminnalla.

Fluoroapatiitti on fluoridi vastaavuus luonnollisesta hammasmineraalista. Se uudelleen mineralisoi hammaskiillettä yhdisteellä, joka vastustaa happohyökkäyksiä, tukkien hammasputket ja siten estämällä nestevirtaukset, jotka aiheuttavat hampaiden yliherkkyyttä.

Voit lukea koko tutkimuksen seuraavasta linkistä englanniksi: lisätietoja

(Julkaistu 30.10 2019)