Ajankohtaiset

Koronavirus (COVID-19) on muuttanut tavallista arkeamme monin eri tavoin. Lapsiperheissä etäopiskelu ja vanhempien etätöiden yhteensovittaminen voi olla haastavaa. Yksinelävä sen sijaan voi kärsiä seuran puutteesta rajoituksien myötä. Joillekin stressintäyteinen ja kiireinen elämä voikin muuttua yhtäkkiä sohvalla makailuun. Miten tottua uuteen tilanteeseen, kun yhtäkkiä onkin “liikaa” aikaa? Yksi “selvitymyskeino” voi olla arkirutiineista kiinni pitäminen, vaikka arki onkin muuttunut erilaiseksi.

Vaikka koronavirus on tuonut elämäämme epävarmuutta, taloudellisia sekä terveydellisiä huolia siitä huolimatta voimme havaita joitakin positiivisia muutoksia maailmanlaajuisesti. Helsingin sanomien artikkelissa 18.3.2020 mainitaan mm. yhteisöllisyyden lisääntyminen, joka näkyy mm. ihmisten haluna auttaa toinen toisiaan vaikeassa tilanteessa. Ylen uutisissa 29.3.2020 sen sijaan puhutaan positiivisista muutoksista ilmastoon. Kun autolla ajaminen ja matkustaminen paikasta toiseen on rajoitettua ilmastopäästöt ovat alkanet pudota. Isojen kaupunkien ilmanlaatukartat näyttävät yhtäkkiä sinistä. Onko koronavirus antanut meille aihetta miettiä tulisiko joitakin asioita nykyisessä elämäntyylissämme radikaalisti muuttaa?

Hygienian merkitys ja erityisesti käsien pesu on noussut tärkeäksi aiheeksi tänä vaikeana aikana. Erilaiset hengityssuojaimet ovat nousseet katukuvaan ympäri maailmaa. Miksi käsien pesu on kuitenkin maskiakin tärkeämpi? Helsingin sanomat kirjoittaa 12.2.2020 siitä, että kirurginen maski ei ole täysin tiivis ja se suojaa lähinnä muita ihmisiä, jos hengitystieinfektioon sairastunut itse käyttää suojainta. Oikeaoppinen käsien pesu sensijaan ehkäiseen tartuntoja maskia tehokkaammin, koska suuri osa tartunnoista tulee kosketuksen kautta.

Omasta terveydestä huolehtiminen on nyt korostunut, koska koronavirustartunnan uhka on todellinen. Ylen uutisissa 20.3.2020 kerrotaan erityisesti suuhygienistien, hammaslääkärien ja- hoitajien riskistä sairastua koronavirukseen, koska hammashoidon toimenpiteissä syntyy sylki- ja veriroiskeita ja esim. poran käytöstä syntyy aerosoleja, jonka mukana virukset ja bakteerit voivat levitä. Monissa kunnissa kiireetön hammashoito on päätetty lopettaa koronakriisin ajaksi. Koska hammaslääkäriin ei nyt voi mennä samalla tavalla kuin aikaisemmin,on erityisen tärkeää huolehtia suuhygieniasta kotona. Mikäli suuhygienia on huono, bakteereja pääsee verenkiertoon ja se on yksi riskitekijä monille sairauksille. Listasimme muutamia vinkkejä miten voit estää bakteerien leviämistä kylpyhuoneessa ja huolehtia suuhygieniasta:  

  1. Muista pestä kädet huolellisesti.
  2. Älä jaa pyyhkeitä muiden perheenjäsenten kanssa.
  3. Anna jokaiselle perheenjäsenelle oma hammastahna ja muista säännöllinen hampaiden pesu kaksi kertaa päivässä.
  4. Pese hampaat puhtaalla hammasharjalla.
  5. Pidä kylpyhuone puhtaana.

BioMin- tuotteet perustuvat tutkittuun ja palkittuun teknologiaan, jotka edistävät tehokkaasti suun terveyttä.

 

 

 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista