Miten välttää hampaiden värjäytymistä?

Hampaiden värjäytyminen, tummuminen ja kellastuminen johtuvat usein siitä mitä syömme ja juomme. Pahimpia hampaiden värjääjiä ovat tupakka, musta kahvi, tee ja punaviini. Muokkaamalla elintapojasi voit vähentää hampaiden värimuutoksia ja parantaa suun terveyttä.  

Tanniiniset juomat

Tietyt juomat kuten kahvi, tee ja viini sisältävät tanniineja, jotka värjäävät hampaita. Tanniini on parkkihappoa, joka kiinnittyy helposti hampaiden pinnoille jättäen hampaisiin kellertäviä tahroja. Yrttiteet voivat olla värjäytymisen kannalta parempi vaihtoehto, mutta runsas yrttiteen käyttö voi lisätä hampaiden eroosioriskiä hammaslääkärilehden artikkelin mukaan.

Kahvin juonti on suomalaisille erittäin yleinen tapa. Maidon lisääminen kahviin tai suun huuhtelu kahvin juonnin jälkeen voi vähentää hampaiden värjäytymistä.

Punaviinin kohtuujuomisesta voi olla terveydelle hyötyä, mutta sen yletön käyttö tahraa hampaita ja voi aiheuttaa kariesta, koska se sisältää paljon sokeria. Punaviinin värjäävää vaikutusta voi lieventää huuhtelemalla suu huolellisesti viinin juonnin jälkeen.

Tupakka

Tupakanpoltto on yksi  riskitekijä suunterveydelle. Sen lisäksi, että se kellastuttaa hampaita se myös altistaa muille suun  terveysongelmille. Tupakointi mm. heikentää ikenien verenkiertoa ja riski sairastua parodontiittiin  eli hampaiden kiinnityskudossairauteen on suurempi. Tupakoinnin  lopettamisesta on hyötyä suunterveyden lisäksi koko elimistön terveydelle ja hyvinvoinnille.

Jatkuva napostelu

Jatkuva napostelu aiheuttaa useiden tuntien happohyökkäykset hampaisiin. Happohyökkäys on reaktio, jossa hampaan pinnalta liukenee mineraaleja. Happohyökkäys kestää puoli tuntia ja hampaat kestävät niitä viidestä kuuteen päivässä.

Jos välipalojen napostelua ei kuitenkaan voi välttää, olisi suositeltavaa vaihtaa epäterveelliset naposteltavat terveellisempiin vaihtoehtoihin, jotka eivät sisällä sokeria tai hampaita kuluttavia tai värjääviä aineita. Hampaidenpesu heti aterian jälkeen ei ole suositeltavaa, koska hammaskiille on silloin normaalia pehmeämpää. Sen sijaan hampaat voi huuhdella vedellä ja myös ksylitoli on hyväksi, koska se mm. kiihdyttää syljen eritystä ja suojaa hampaita.

Ohjeita hampaiden värimuutosten ehkäisyyn

1. Harjaa hampaat säännöllisesti

Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä hampaita suojaavalla hammastahnalla. BioMin ™- hammastahnojen on todettu vahvistavan ja suojaavan hammaskiillettä, vähentävän hampaiden vihlontaa ja muodostavan hampaan pinnalle suojaavan kerroksen, jonka vaikutukset kestävät useita tunteja.

2. Huuhtele suu/juo vettä

Hampaita värjäävien juomien kuten kahvin, teen tai viinin juonnin jälkeen hampaat on hyvä huuhdella vedellä. Myös veden juominen vie hampaiden pinnoilta osan värjäävistä ainesosista.

3. Juo pillillä

Pillillä juominen voi auttaa, jos haluat välttää mahdollisimman paljon värjäävien ainesosien kosketusta hampaisiin.

4. Lopeta tupakointi

Tupakoinnin lopettamisesta on hyötyä suun terveyden lisäksi koko elimistön hyvinvoinnille ja sen lisäksi hampaat pysyvät valkoisempina.

5. Muista säännölliset hammaslääkärikäynnit

Säännöllisiä hammaslääkärikäyntejä ei kannata unohtaa, vaikka muuten huolehtisitkin hampaistasi hyvin. Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi tehdä hampaiden puhdistuksen, joka saa hampaat näyttämään siisteiltä ja valkoisemmilta.

 

 


 


 

 

 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista